Resan med Casper, del2

Del1 finns här...

Resan med Casper fortsätter. Han äter sitt färskfoder men inget blir bättre i hans hud. Det var en dag i början av sommaren när han låg på balkongen och solade sig. Helt plötsligt flyger han upp som stucken av en geting och verkar inte vara bekväm med situationen, men varken bett eller stick går att finna. Någon vecka senare upptäcker jag en liten plupp, en utbuktning där huden ser ut att "spricka upp" och insåg att han visst blev stucken av en geting. Men är det inte lite lång reaktionstid?

Och jo, det var det minsann. När vi någon vecka senare var hos veterinären pga hälta och sagda getingstick konstaterade hon att det var en godartad tumör. Jag förklarade att han blivit stucken av en geting där och sedan rivit upp sårbölden två gånger, men hon tittade på mig som om jag vore tokig och sade med eftertryck "Ja, jo.. Han kan ha blivit stucken av en geting på tumören, men getingsticket borde vara borta vid det här laget". Nu trodde jag till hundra procent att min älskade lilla skitbull skulle dö en plågsam död i tumörsjukan. Så blev inte fallet. Tumören föll av efter ett par veckor men då började jag se som variga prickar över hela magen och snoppen på honom. Dessa utslag luktade starkt av järn men verkade inte besvära honom de minsta. När han sedan fick hudförädringar upp på bröstet for vi in till veterinären igen. Vi fick ett schampoo att bada honom i men utslagen kom tillbaka i samma veva som Casper började hosta och dra inåtvända nysningar.

I början av september i år blev Casper behandlad för noskvalster. Vi hade fart till veterinären igen då han en morgon hade så mycket snor i nosen att han knappt kunde andas. Han hade dessutom under natten kliat upp sin ena näsborre så halva nosen var bara ett sår. Jag var, en än gång, helt säker på att min hund skulle avlida.
Måns Röken, på Djurdoktorn i Linköping, är en oerhört god veterinär. Han är saklig och proffsig, men inger ett starkt lugn hos mig. Ska ni gå till veterinären i Linköping, gå till Måns Röken eller Sven Ödman på Djurdoktorn! Måns förklarade för mig att dessa utslag som också kommit tillbaka är hudinfektioner. Noskvalstrena reagerade han antagligen så himla stort på eftersom det fanns med en allergibild så tog vi ett blodprov samtidigt. Måns sade att det skulle inte förvåna honom ifall det var just kvalster som Casper var allergisk emot.

Vi fick fullständiga provsvar för några veckor sedan. Casper är allergiker ut i fingerspetsarna. Han reagerar hårdast mot förrådskvalster och husdammskvalster. Hyposensibilisering påbörjas nästa vecka, och det ska bli intressant. Hyposensibilisering innebär att man injicerar hunden med små, små beståndsdelar av allergenet för att immunförsvaret själv ska lappa ihop sig. Vi får se hur det går!

Vad är det värsta sjuk din hund har varit?

Miss i nassen som Morsan brukar säga.

Här sitter jag, mitt i mörka natten, och funderar över ASTens RAS. Allt började bra, men sedan rynkades mina ögonbryn och huvudet åkte på sned när jag såg "/../Dock är HD inget problem inom rasen. Mellan 1974-2003 är det endast 1896 Amstaffar som blivit HD röntgade i USA, av dem är det 24.9% som har HD. Frekvensen är så vitt man vet likartad i Sverige, värt att notera är att antalet svåra dysplaster är lågt. Se tabell nedan./../".

Vad innebär detta? Att ASTen inte har problem gällande HD-statusar?

Sedan läser jag vidare. "/../Rasstandarden beskriver dem som positiva, läraktiga, nyfikna och vänliga individer med ett jämnt och stabilt temperament. Vi har inte sett några större avvikelser från Rasstandarden, dock har vi på senare tid noterat enstaka individer som varit skygga vid exteriörbedömning. Skygga och rädda Amstaffar är mycket otypiska och absolut inte önskvärda/../"

Jag ljuger när jag säger att det inte suger till i AST-tarmen. Jag vill så gärna ha en tilltalande hane, med härligt driv som utstrålar nyfikenhet, glädje och finurlighet! Hundarna som beskrivs ovanför är en av mina favoritraser.

Brukar ni läsa RAS för era raser? Vad finner ni för funderingar över dem?

Mellan 1974-2003 är det endast 1896
Amstaffar som blivit HD röntgade i USA, av dem är det 24.9% som har HD.
Frekvensen är så vitt man vet likartad i Sverige, värt att notera är att antalet
svåra dysplaster är lågt. Se tabell nedan.
AST - American Staffordshire Terrier
RAS - Rasspecifik AvelStrategi

Nyttig och onyttig stress.

Stress hos hund kan vara nyttigt, till exempel om tempot behöver höjas i ett agilitymoment eller om hunden behöver bli lite snabbare vid apport och så vidare. Den här sortens stress som gör hunden mer alert och uppspelt är nyttig om man inte "sätter igång den" i för stora doser. Ständiga stresspåslag är onyttigt för en hund, eftersom ständiga stresspåslag inte minst kan leda till en permanent stress.

När en hund blir för stressad kan det även leda till fysiska sjukdomar. Tänk efter, du och din hund har varit på något nytt ställe där en massa spännande hände. Det var kanske mycket människor, konstiga fordon och jättemycket dofter. Ni rörde på er nästan hela tiden, och din hund försökte visa flertalet gånger att jag vill vila - men du fortsatte gå eftersom han inte behöver stå och lukta på samma fläck i all oändlighet. När ni kommer hem och tar en promenad för att Fido ska gå på toaletten är han dålig i magen. Trots att han inte ätit något konstigt så lider han av lös avföring och vi alla vet hur krångligt det kan vara för både hund och ägare.


Detta är ett klassiskt exempel på stressmage, och det är det första tecknet i mitt hushåll på att min jycke inte riktigt varit helt bekväm med en situation. Andra mag- och tarmrubbningar kan också förekomma vid långvarig stress, hjärt- och kärlsjukdomar och förstorade binjurar likväl samt nedsatt immunförsvar. Förstorade binjurar är ett problem, när hunden utsätts för stress så blir binjurarna förstorade för att klara pressen. När binjurarna då sänder ut stresshormoner så får hunden en för stor dos av dessa, och en ond cirkel har börjat.


Utöver detta så kan även stress leda till problembeteenden hos en hund. Hunden kan bli oberäknelig, orolig, nervös och till och med aggressiv. Om du får en plötsligt beteendeförändring hos din hund så kan det vara en god idé att undersöka hunden hos veterinär, se över era aktiviteter (inte för mycket och inte för lite - lagom är ordet!) och dina krav på hunden.


Hur har du upplevt en stressad hund?Stress hos hund

Jag sitter och läser om stress hos hund hos Mia (Bullterrier Action) och bestämde mig för att jag också ska lufta mina tankar inom ämnet. Mia är en, enligt mig, mycket vettig människa som jag har upplevt som både intelligent och öppen. Jag rekomenderar verkligen henne för er som bor i Mjölby, jag själv ska nog ta en kurs eller två under hennes ledning! 

Men, det var att glida ifrån ämnet. Ämnet idag är stress. Så vad är stress? Kan en hund känna stress? Vet hunden ens vad stress är? Stress är 'från början' en beredskapssignal. När något hotfullt, farligt eller krävande hände var hunden tvungen att snabbt bli beredd på att slåss, fly, jaga eller hantera situationen. Stress har med överlevnad att göra, och stress är mycket nyttigt i många situationer. En hund kan känna stress, den reaktion som kroppen ger är oundviklig, men hunden kan inte stanna upp och tänka "Sakta i backarna, nu är jag stressad."

Det finns mycket som orsakar stress, och några av dessa faktorer kan vara över- eller underaktivering, sjukdom och ohälsa eller för höga eller låga krav i vardagen. Jag tror att dessa ovanstående är de vanligaste orsakerna till "jobbig" stress hos våra hundar. Om din hund ändrar beteende eller om någonting känns fel så bör du ta hunden till veterinär, se över er aktivitet och dina krav på hunden. En hund blir stressad av att vara sjuk, speciellt då den inte riktigt kan tala om var det gör ont/inte fungerar som det ska. Även för mycket aktivering stressar hund, då den får svårt att koppla av och bli passiv. För lite aktivitet stressar också en hund, då den inte får utlopp för sin energi och kraven på våra hundar kan också ställa till det.

Om du har för höga krav blir hunden stressad då den inte når upp till dina förväntningar, och har du för låga krav blir hunden stressad då du inte styr vardagen. En hund är aldrig i position till att hantera antagonister, vakta hela hushållet eller fostra barnen, det är din uppgift och om du inte har några krav på hur din hund skall och inte skall bete och föra sig gör hunden som dess instinkter säger åt den och vi alla vet hur fel det kan bli i ett samhälle anpassat för människor och inte för hundar.

Har din hund någon form av stress?


Koncentrerad kille i väntan på pommes frites..


Angående den där notisen!

N gjorde mig uppmärksam på ett syftningsfel av ganska stor relevans i mitt referat till notisen jag hittade i ett gammalt nummer av hundliv.

"Nu skarvar du allt. Visst, IGF1 är visat att det styr tillväxtfaktorn och kan påverka storleken på hudrasen men att säga att det är den enda gen som skiljer dem åt eller ens är den enda anledning till storleken är lögn"

Och han har rätt! Jag missade nämligen att skriva storleksmässigt är det bara en enda gen som skiljer dem åt, alltså att det är en enda gen som avgör vilken storlek hunden kan få. Givetvis är det andra gener som skiljer hunden åt också, vissa av dessa hanterar anlag för t.ex jakt eller bruks och vissa andra gener hanterar andra utseenden än storlek. Men det är alltså bara en enda gen som ger hunden förutsättning, i samarbete med andra gener, att variera så mycket i storlekar.

Blev det mer förståeligt nu eller snurrade jag till det mer?

RSS 2.0