Det här med valp...

Vad är det egentligen man bör tänka på när man släpper in en liten puppy i sitt hem? Förutom det uppenbara, som är sladdar och annat skräp som valpen inte skall tugga på. 

Jag som har en illbatting till katt, ska jag låta valpen och Fläsk sköta sitt? Eller bör jag trixa på något sätt? Tessla valpar om två veckor och jag vet knappt ut eller in. Det hade varit fint att få lite valptips, minsann.

En era har nått sitt slut

I oktober år 2009 mötte jag en oerhört trevlig, smart och glädjande tjej vid braskens bro, Linköping. Hennes vapendragare och följeslagare var en oerhört charmig, uppiggande och intelligent dansk-svensk gårdshund. Vi möttes med intentionerna att jag skulle vara hundvakt under dagarna. Sedan oktober 2009 har denna dansk-svenska gårdshund varit ett glatt inslag i mitt liv. Tessla, som idag är 5 år och lika fantastisk som vanligt, var den första hund som kom överens med min illbatting till katt. Tessla var den första hund som visade att det visst går att använda en tröjärm som täcke att värma sig under. Tessla var och är en av mina favorithundar i hela vida världen. 

Nu är det 2012 och Tessla har spenderat sina sista dagar här (fast jag hoppas att hon hälsar på och vice versa!) eftersom matte Ullis har studerat klart (och tog examen, grattis!). För snart två år sedan frågade jag Ullis om jag kunde få veta vem som var Tesslas uppfödare. Jag tänkte att om jag kunde få lägga rabarber på en hund som är något så när som Tessla så är jag helt nöjd. Jag fick till svar att hennes uppfödare har slutat föda upp, men att Ullis själv gick uppfödarutbildning då hon ville börja föda upp DSG (dansk-svensk gårdshund). Tänk, vilken lycka. Jag anmälde genast mitt intresse för en framtida valp och trots att det nästan skreks ut i falsett så sade Ullis att det är klart att vi absolut skall diskutera saken. Tessla blev inte parad på det löpet, det kom inte rätt i tiden med studier och hemresor och så vidare. Samma vinter kommer Casper in i mitt liv, denna fåntratt och skumgummiskalle. Han hamnade hos mig och jag tänkte "Puh, det blir svårt att ha en ny 1-åring i huset och en valp!". Men Tessla blev aldrig parad då planerna gång på gång raserades.


Nu, den 2a maj 2012 blev Tessla paras med Navarras Dumle och jag är så oerhört sugen på en valp. Den sista kvällen som Tessla spenderade här var hon så tjock (fast tjockare ska hon bli!) och jag lade handen på hennes lite utputande mage och önskade att jag skulle få känna något som rörde sig. Det enda jag fick känna på var en Tessla-fis... Mindre angenämt än en liten valpspark. Några valpsparkar fick jag inte känna, jag hoppades lite för mycket på att de hade växt till sig då hon bara var i 3e veckan. Nu har Tessla det gott hemma i Uppsala. Snart kommer valparna och jag kan knappt vänta. 

Jag är dock livrädd för att meddela Ullis att sätta upp mig på intresselistan. Jag är livrädd för att valpen inte ska trivas hemma hos oss (fast alla hundar av alla storlekar har gjort det tidigare), jag är livrädd för att olika olyckor ska hända, jag är livrädd för att valpen ska bli sjuk (tänk om han får tag på något skräp och så hinner jag inte se det - olidliga tanke!) och jag är livrädd för allt som en liten valp innebär. Jag har aldrig haft en valp på riktigt innan, jag har ju bara tagit hand om andras valpar. Tänk om något händer och så har jag inte råd med lilla Knut-plutt? (Han ska heta Knut. Punkt.) Tänk om Fläsk biter Knut? Tänk om.. Tänk om.. Tänk om.. 

Just nu är min högsta önskan att få mig en liten Tessla-Knut för jag saknar Tessla så mycket och jag finner Tessla vara en så oerhörd fantastisk hund (och det verkar Pappa Dumle också vara!) utan en massa konstiga sjukdomar eller beteendeproblem. Men så är det det här.. En ny ras som jag bara har träffat några individer utav, jag känner två stycken DSGs men har träffat ca 10 stycken. Min värsta farhåga, tänk om jag inte gillar rasen - utan bara individerna?! Tusen tankar, mina vänner. Jag försöker reda ut mitt nystan så gott det går även om trådarna ofta har lösa ändar. Det jag egentligen ville ha sagt med det här är att det har varit en ovärderlig erfarenhet och fantastiska äventyr att ha fått äran att vara Tesslas dagmatte i 3 år. Tessla är bäst och vi (Fläsk, Casper, jag och Baconmannen) önskar Tessla och matte Ullis det allra bästa (och puppisarna också såklart). Vi saknar er i Linköping!


Prata i nattmössan.

Drömmer era hundar så att de vaknar? Det brukar Casper göra. Han skrämde just slag på mig genom att börja drömma hysteriskt från ingenstans. Han sparkade mig i ryggen och skällde till och sedan vaknar han. Han ser förvirrad ut, nästan förolämpad, som om jag väckt honom av oerhört dåliga anledningar.
Han somnar om fort, för nu snarkar han igen. Jag ska återgå till att plugga. Just nu kör jag mantrat "Fem år kvar, fem år kvar och ett år praktik" för att orka. Ha en trevlig natt..

RSS 2.0