En till intressant notis...

Ännu en notis som jag finner intressant i Hundliv är den på sidan 18. I notisen kan man läsa om genen som skiljer hundarna åt. Det är bara en enda gen som skiljer mellan en Grand Danois och en Chihuahua. Av alla idag levande däggdjur är det bara hunden som skiljer sig åt så här mycket i storlek. En Grand Danois är ca 70 gånger större än en Chihuahua. Och det är bara en enda gen som skiljer den åt, den så kallade IGF1* som styr tillväxtfaktorn. Denna gen finns hos alla små hundraser, men större hundar saknar denna gen, likväl vargar saknar den.

Ett amerikanskt forskarteam har kommit fram till det här, att det bara är en enda gen som avslöjar hur hunden skall bli. Man har även kommit fram till att människan har avlat och haft små hundar i 10.000-12.000 år. Varför man avlade på små hundar vet man inte riktigt. Det kan antingen handla om t.ex jakt på byten som är svåra för stora hundar eller på grund av ett emotionellt syfte, att hundarna helt enkelt var söta. 

Vad föredrar du för hund?


*Insulin-like growth factor 1
Källa: Hundliv Nr. 5/10 Nov-10/Jan-11

Reflektioner;
Postat av: N

Nu skarvar du allt. Visst, IGF1 är visat att det styr tillväxtfaktorn och kan påverka storleken på hudrasen men att säga att det är den enda gen som skiljer dem åt eller ens är den enda anledning till storleken är lögn.

2011-09-19 @ 22:34:44
Postat av: Rebecca

Jag vill ha en liten snäll hund. Alltså ingen överenergisk jack russel.Sv: Hahaha, ja, nu har jag outat det med. ;)

2011-09-28 @ 19:01:16
Hemsida/blogg: http://alltutom.blogg.se/

Skriv din tanke här:

Namn:
Är du är ofta?

E-postadress: (detta är obligatoriskt)

URL/Blogg/Hemsida:

Reflektion:

Trackback
RSS 2.0