Stress hos hund

Jag sitter och läser om stress hos hund hos Mia (Bullterrier Action) och bestämde mig för att jag också ska lufta mina tankar inom ämnet. Mia är en, enligt mig, mycket vettig människa som jag har upplevt som både intelligent och öppen. Jag rekomenderar verkligen henne för er som bor i Mjölby, jag själv ska nog ta en kurs eller två under hennes ledning! 

Men, det var att glida ifrån ämnet. Ämnet idag är stress. Så vad är stress? Kan en hund känna stress? Vet hunden ens vad stress är? Stress är 'från början' en beredskapssignal. När något hotfullt, farligt eller krävande hände var hunden tvungen att snabbt bli beredd på att slåss, fly, jaga eller hantera situationen. Stress har med överlevnad att göra, och stress är mycket nyttigt i många situationer. En hund kan känna stress, den reaktion som kroppen ger är oundviklig, men hunden kan inte stanna upp och tänka "Sakta i backarna, nu är jag stressad."

Det finns mycket som orsakar stress, och några av dessa faktorer kan vara över- eller underaktivering, sjukdom och ohälsa eller för höga eller låga krav i vardagen. Jag tror att dessa ovanstående är de vanligaste orsakerna till "jobbig" stress hos våra hundar. Om din hund ändrar beteende eller om någonting känns fel så bör du ta hunden till veterinär, se över er aktivitet och dina krav på hunden. En hund blir stressad av att vara sjuk, speciellt då den inte riktigt kan tala om var det gör ont/inte fungerar som det ska. Även för mycket aktivering stressar hund, då den får svårt att koppla av och bli passiv. För lite aktivitet stressar också en hund, då den inte får utlopp för sin energi och kraven på våra hundar kan också ställa till det.

Om du har för höga krav blir hunden stressad då den inte når upp till dina förväntningar, och har du för låga krav blir hunden stressad då du inte styr vardagen. En hund är aldrig i position till att hantera antagonister, vakta hela hushållet eller fostra barnen, det är din uppgift och om du inte har några krav på hur din hund skall och inte skall bete och föra sig gör hunden som dess instinkter säger åt den och vi alla vet hur fel det kan bli i ett samhälle anpassat för människor och inte för hundar.

Har din hund någon form av stress?


Koncentrerad kille i väntan på pommes frites..


Reflektioner;

Skriv din tanke här:

Namn:
Är du är ofta?

E-postadress: (detta är obligatoriskt)

URL/Blogg/Hemsida:

Reflektion:

Trackback
RSS 2.0