Nyttig och onyttig stress.

Stress hos hund kan vara nyttigt, till exempel om tempot behöver höjas i ett agilitymoment eller om hunden behöver bli lite snabbare vid apport och så vidare. Den här sortens stress som gör hunden mer alert och uppspelt är nyttig om man inte "sätter igång den" i för stora doser. Ständiga stresspåslag är onyttigt för en hund, eftersom ständiga stresspåslag inte minst kan leda till en permanent stress.

När en hund blir för stressad kan det även leda till fysiska sjukdomar. Tänk efter, du och din hund har varit på något nytt ställe där en massa spännande hände. Det var kanske mycket människor, konstiga fordon och jättemycket dofter. Ni rörde på er nästan hela tiden, och din hund försökte visa flertalet gånger att jag vill vila - men du fortsatte gå eftersom han inte behöver stå och lukta på samma fläck i all oändlighet. När ni kommer hem och tar en promenad för att Fido ska gå på toaletten är han dålig i magen. Trots att han inte ätit något konstigt så lider han av lös avföring och vi alla vet hur krångligt det kan vara för både hund och ägare.


Detta är ett klassiskt exempel på stressmage, och det är det första tecknet i mitt hushåll på att min jycke inte riktigt varit helt bekväm med en situation. Andra mag- och tarmrubbningar kan också förekomma vid långvarig stress, hjärt- och kärlsjukdomar och förstorade binjurar likväl samt nedsatt immunförsvar. Förstorade binjurar är ett problem, när hunden utsätts för stress så blir binjurarna förstorade för att klara pressen. När binjurarna då sänder ut stresshormoner så får hunden en för stor dos av dessa, och en ond cirkel har börjat.


Utöver detta så kan även stress leda till problembeteenden hos en hund. Hunden kan bli oberäknelig, orolig, nervös och till och med aggressiv. Om du får en plötsligt beteendeförändring hos din hund så kan det vara en god idé att undersöka hunden hos veterinär, se över era aktiviteter (inte för mycket och inte för lite - lagom är ordet!) och dina krav på hunden.


Hur har du upplevt en stressad hund?Reflektioner;
Postat av: Kämparna

Ohja, jag lever med en stressad hund och kämpar dagligen med att hålla henne under bra kontroll! Det glädjer mig att läsa inlägg som sprider kunskapen om stress!

2011-12-25 @ 13:52:44
Hemsida/blogg: http://www.kamparna.se

Skriv din tanke här:

Namn:
Är du är ofta?

E-postadress: (detta är obligatoriskt)

URL/Blogg/Hemsida:

Reflektion:

Trackback
RSS 2.0