Är blandrasproducering försvarbart?

Jag köpte en klänning igår.. Jag ÄLSKAR DEN! Den är i min favoritfärg, sitter jättefint och tyget är alldeles mjukt.. Jättebra köp. Billig var den också.. Fram tills den spricker i sömmarna och jag måste gå till skräddare flera gånger. Eller när den tappar passformen och det går knappt att ha den med sig, än mindre på sig. Varför blir den så här? Kan det vara för att det var barnarbetare som sydde klänningen?

Exakt samma princip gäller när det kommer till blandrasaveln. Det är inte själva produkten man tycker illa om (alltså hunden, individen) utan processen som skall till för att kränga superdåliga kopior på den "riktiga" varan. Jag hade inte älskat min klänning mer för att den var sydd av Marc Jacobs, men heller inte mindre för att en åttaårig pojke på svältgränsen har sytt den under hot om stryk.

Precis som jag inte älskar min hund mindre på grund av aveln han kommer ifrån, men jag kan inte stötta eller acceptera den fruktansvärda blandraskarusell som gick igång när han blev till. Inte nog med för att han är sjuk (allergier) och trasig (dåliga leder) samt inte riktigt okej i skallen (kass mentalitet). Om jag hade sluppit att lida genom att se honom lida hade jag inte älskat honom mer, men jag hade kunnat vara glad för hans skull.

Ingen menar att hundar som redan finns ska bli avlivade, där emot behöver det inte produceras fler blandraser, framför allt inte sådana efter icke avelsdugliga djur. Allergier kan hoppa både en, två och tre generationer likväl som ledproblem och andra sjukdomar man gärna inte dras med. För att fastställa allergier måste man ta ett blodprov efter att ha uteslutit foderallergi. Dock är foderallergi ovanligare än atopi (luftburna allergier) och kontaktallergi är allra ovanligast (har jag för mig, rätta mig om jag har fel).

När jag köper den dåliga klänningen, då stöttar jag den dåliga producenten. När jag köper den bra klänningen, då stöttar jag lika löner, god arbetsmiljö och obligatorisk semester samt betald lunch. När jag köper en blandrasvalp stödjer jag undermånliga livsmiljöer, jag stödjer allehanda sjukdomar, i många fall vanård, jag stödjer avsaknaden av skyddsnät och jag stödjer framför allt ignoranta idioter som avlar på de stackars små hundarna. När jag köper en valp efter hälsotestade och omvårdade avelsdjur så stödjer jag hälsa och friskhet, min ras och dess entusiaster, jag stödjer ansvar och mentalitet som alla kan stå för. Det är skillnaden, inte hundarna i sig. De har tyvärr inte bett om att få bli producerade, det är blandraspeddlaräcklena som står bakom industrin.

De som köper blandrasvalpar matar industrin, stödjer den och håller med om att vanvård och sjukdomar är helt okej för både valpar och valpköpare att dras med.

Reflektioner;
Postat av: Sandra, Thyra & Lhine

Bra skrivet :)Hur går det med lille Casper nu?

2011-11-27 @ 15:35:24
Hemsida/blogg: http://tomik.se
Postat av: Sanna

Så du menar att alla blandraser har allergier och är vanvårdade?!

Min hund har bra leder, jätte bra mentalitet och inte allergisk och han är en blandras.

Såååå, dra inte alla över en kant.

2011-11-28 @ 21:11:35
Hemsida/blogg: http://sannalii.blogg.se/
Postat av: LL

Visst är det fascinerande hur folk tolkar inlägg som skrivs och att det som skrivs måste vara falskt bara för att man själv sitter på en individ som har blivit bra.

Vet du Sanna, jag har också en blandras - en blandras som jag ofta får beröm för då han är förbannat bra i skallen och funkar super vart han än kommer, dock är han allergisk och lederna vet jag inget om för jag har ärligt inte röntgat honom. Han är produkten av en tjuvparning där man inte ens vet vilka raser som ingick.

Hur 17 ska man då veta hur bra valparna kommer bli? Det finns aldrig några garantier men med hängivet och metodiskt arbete minskar man risken för felaktiga individer.Och som du skrev på din blogg, att man minsann går till veterinären och gör en koll, det undrar jag? Många blandras"uppfödare" är inte villiga att lägga de pengarna, och har heller inte det intresset. De är ofta ute efter söta små avkommor efter sin uuuuunderbara tik...Sen håller jag väl kanske inte med om allt i inlägget, att vanvården är större hos blandrasavlare skulle jag vilja se siffror på, men ansvarslösheten kan givetvis ses som en vanvård i sig.

2011-11-29 @ 22:10:02
Hemsida/blogg: http://confessionsofalunatic.blogg.se/
Postat av: Nikita

Sandra - Hej! Det går bättre. Sista sprutan lyckades jag lägga för högt upp i skinnet så han fick en bula. Och jag fick panik, haha.Sanna - Vännen, jag drar inte alla hundar över en kam. Men tyvärr är det så här verkligheten ser ut, och för många blandrasägare är det väldigt, väldigt svårt att inse. Ofta vill man inte se bortom sin egen hund och sin egen bubbla och man kan inte riktigt sätta sin hund in i det stora perspektivet.

Den blandrasavel jag främst talar om är den med "mina" raser. Bull n' terrier-hundar, kamphundar, muskelhundar - kalla dem vad du vill men de behandlas allt som oftast inte som de bör göras.Och nej, jag menar inte att alla blandraser är vanvårdade. Var läste du det? Där emot menar jag på att blandraser i bra mycket större utsträckning råkar ut för vanvård och har en bra mycket större risk att hamna i hem som inte är kapabla att ta hand om dem. Och det är också den bittra sanningen, många blandras"avlare" (här vill jag sätta producenter, för inte fan avlar dem) vill bara bli av med sina valpar så har man bara pengarna räcker det gott och väl. Ta en titt på blocket, hos polisen eller i hundstallarna. Över 90% av hundarna är blandraser. Alla deras ägare kan inte ha gått bort plötsligt eller blivit sjuka. Många hundar, allt för många, är omhändertagna och omplaceringar som skall omplaceras igen. För att man tröttnat, för att man inte vill betala för hunden, för att jobbet är roligare, för att sambon ska ha katt osv osv osv. Okunskapen och bristen på hängivenhet är så oerhört stor så att ibland undrar jag om det ens finns en ände på eländet. Och det kan det finnas - om vi alla hjälps åt. Men det bryr väl inte du dig om.. Din hund har ju inga allergiutslag..

Får jag fråga hur du vet att din hund har så bra leder? Man brukar nämligen skriva dit ett resultat när man kommer med påstående. Kram!LL - Jag ska se om jag kan ordna det. :) Jag vet att jag har läst en rapport eller liknande där det påvisades att största antalet omhändertagna valpar är av blandrastyp. På grund av bristande omvård (finare omskrivning för vanvård).

2011-12-19 @ 00:26:25
Hemsida/blogg: http://byrackor.blogg.se/
Postat av: Kämparna

Komiskt att vi gjort en likadan liknelse.. läs mitt inlägg om "Rea på röda tröjor" . http://kamphundblogg.bloggplatsen.se/2011/09/06/6180824-rea-pa-roda-trojor/2011-12-25 @ 13:48:40
Hemsida/blogg: http://www.kamparna.se

Skriv din tanke här:

Namn:
Är du är ofta?

E-postadress: (detta är obligatoriskt)

URL/Blogg/Hemsida:

Reflektion:

Trackback
RSS 2.0