Vad krävs för att det ska bli okej med blandrasavel?

Först och främst skall jag fastställa vad blandrasavel är. Blandrasavel är när man parar två hundar av olika raser med varandra. Det kan vara två renrasiga hundar som ligger nära varandra genetiskt, till exempel en AST och en APBT men det kan likväl vara när man parar två olika hundar som till exempel en Flatte och Rottis med varandra. Det kan också vara när man parar två blandrashundar med varandra. Vad är det som gör blandrasavel okej? Idag ska jag skriva om blandrasaveln ur hälsoaspekten.


Blandrasavel behövs inte. Det finns långt över 300 olika raser i världen och dessa har blivit framavlade för ett syfte, ett enormt avelsarbete ligger bakom för få fram den perfekta hunden för ändamålet. I avelsarbetet ingår även hälsan. Man har använt sig av selektiv avel, vilket innebär att man endast parar de två bästa hundarna med varandra. Vissa raser idag har hälsokrav på sig, och det finner jag extremt intressant.


En renrasig hund har något som heter Avelsdata att luta sig tillbaka på. I avelsdata söker man på registreringsnummer och hittar då vilka hälsotester som har gjorts på hundens släkt i fråga. Har hundarna röntgat sina leder och vad är resultatet? Vad har hjärtat för resultat? Vad säger ögonlysning och (för AST och APBT) vad säger Ataxi-testet? Här kan man som potentiell valpköpare göra ett ställningstagande. Är dessa hundar tillräckligt friska att avla på? Om ja, då intresserar man sig för en valp. Om nej så intresserar man sig för en annan uppfödare. En seriös uppfödare gör alla krävda hälsotest samt gärna lite till. Detta brukar vara t.ex HD- och AD-röntgen, (för AST) Ataxi-test och MH-test. När man gjort detta grundläggande kan man gå vidare i att se om hunden faktiskt passar för avel, med andra ord, ser hunden ut som den ska?


Här kommer meritering via utställning eller liknande ut, där man får bekräftelse på att hunden ser ut precis som den ska och inte har några avvikande "fel" (som färg, anlag för dövhet, alltså för mycket vitt, tillräckligt stor, inte för stor osv). Det sista steget (fast jag personligen anser att det borde vara det andra) är att meritera hunden inom diverse sportgrenar som efterliknar eller är det som från början är hunden syfte. En AST är en all round-hund, så agility, weight pull, spår eller liknande är en bra meritering. För en border collie är ju vallprovet det bästa, och för en jämthund är jakt perfekt, för en schäfer är IPO väldigt bra. Det visar på att hunden har en god arbetsvilja och i vissa fall är förarvek och pålitlig i snabba situationer samt är rastypisk. Det är viktigt att bevara raserna vi har idag, även om deras ursprungliga syfte är inaktuellt.


Vad går blandraserna igenom då? Blandraserna går inte igenom någonting. De kommer till sin familj, har hela pälsen över kroppen och benen på helt rätt ställen, ett i varje hörn. Svansen viftar och ibland är blandrashunden bara så lycklig och glad! Matte eller Husse börjar känna hur det suger till i valptarmen, och visst  är det så att även hundar ska få bli av med oskulden? Känner inte vi en hund av motsatt kön? Men.. Kan hon få fina valpar/han bli en bra pappa? Ja, hunden fungerar ju så bra med andra hundar och är lite ouppfostrad, men det är ju matte och husses fel. Och så är ju hunden så söt och gillar dessutom katter! Tänka sig! Hunden klarar av katter, visst är väl det ett fint psyke? Och hunden bor i en familj med barn/bor nära en barnfamilj och störs inte alls av barnen heller. Och så är ju hunden så söt! Ej att förglömma att hunden har ett fint psyke också, katter och barn är hunden jättesnäll emot ju! Och så skulle det ju inte sitta fel att ha små söta valpar att gosa med och dessutom få pengar för det! Vi hittar en liknande hund så kör vi. Är din hund frisk? Jaha, har ni aldrig behövt gå till veterinären? Vad bra, när är löptiden?


Så här ser det faktiskt allt för ofta ut. I själva verket kanske det är så att tiken är Affected (sjuk) av Ataxi, men eftersom sjukdomen bryter ut så sent i livet (runt 3 års ålder) så kanske inte det har hunnit märkas. Hanen kanske har gravt synfel på ena ögat, men han är ju så tokig och sprallig så han är klantig när han alltid går in i saker på höger sida! Den här tiken är lite bitchig, men det ska väl tikar vara? För inte är det att hon har ont i armbågar eller höfter, hon springer ju så fint! Hanen har allergier, men att han kliar sig lite på sommaren i samband med gräs är väl inte så farligt? Ja, alltså.. Båda hundarna är ju nästan helvita men hörseln är perfekt om de inte är för långt borta.


Inga hälsotester går hundarna igenom, och allt för ofta har "uppfödarna" inte en aning om hur man förlöser en valpkull och än mindre levererar dem i behagligt skick till valpköpare. Där står man med 2-8 valpar som är potentiellt sjuka men det gör ingenting. Hunden är ju så härlig, och man får pengar för det. Köp aldrig en blandrasvalp, bidra inte till att blandraspeddlers får större chans att fortsätta producera valpar!

Reflektioner;
Postat av: Diana

mycket bra skrivet...

vi hade tankar på att para vår jycke.. av alla ovanstående anledningar UTOM pengar...

han e söt... går i hop med alla, snäll, "frisk" klart han ska på yngla av sig...

tills dess att han blev "vuxen" och inte alls så snäll mot andra hundar, och han e ju faktiskt blandras och hur många såna här hundar finns inte redan på blocket.. hur ska VI få tag på bra ägare... :-( nej... han ska inte avlas på...

han ska inte ens få smaka... nog för att han e söt... och han e "frisk"... men vafan..

jag tror det va vi som växte upp och insåg fakta.

du skrivet sakligt och klart.. hoppas att det finns folk som lär sig av detta... å inte går runt med skygglappar.

2011-08-19 @ 13:41:03
Postat av: Nikita i egen hög person svarar;

Diana: Mycket bra tänkt av er! Att inte para honom alltså. ;) Jag vet hur det kan vara, innan jag själv satte mig in i hundvärlden ville jag också ha en söt hund som kunde få valpar..

2011-08-20 @ 12:25:39
Hemsida/blogg: http://byrackor.blogg.se/
Postat av: Kicki Fohlin-Svensson

Kanonbra skrivet! Kram Kicki!

2011-09-05 @ 10:45:57
Hemsida/blogg: http://www.rexago.se

Skriv din tanke här:

Namn:
Är du är ofta?

E-postadress: (detta är obligatoriskt)

URL/Blogg/Hemsida:

Reflektion:

Trackback
RSS 2.0