Blandrasaveln är en lat, pengakåt och oseriös syssla

Något som många inte kan förstå (ofta blandrasinnehavare som har svårt att se bortom sin egen hund) är att när man talar om blandrasavel så talar man inte om blandrasindivider. Man talar om det så kallade avelsarbetet bakom blandrashundarna, ett arbete som är näst intill obefintligt. Jag säger inte att blandrashundar inte får finnas, jag säger att blandrasavel inte borde finnas. I vilket fall borde inte blandrasavel så som den ser ut idag finnas.


Blandrasavel är tyvärr ingenting annat än dåligt. I vissa fall kan blandrasavel vara försvarbart, men då handlar det om extremt små populationer där man avlar på prestation, till exempel kan man para de två bästa draghundarna i ett spann för att få ut det bästa utav valparna. Detta kallas prestationsavel, man avlar efter prestationer, efter vad hundarna åstadkommer och det är oftast noga övervägt. "Vardaglig" blandrasavel, sådan som sker var dag över allt i Sverige, är varken noga övervägd eller speciellt hälsosam. Där paras vilken hund som helst med vilken annan hund som helst. Prestationer, hälsotester och andra meriter kan vi bara glömma.


"Alla vill para, men ingen vill avla" är ett mycket bra talesätt. Det innebär att alla vill skaffa valpar för att 1. tjäna pengar på dem. 2. de är så söta. 3. hundarna måste ju få para sig minst en gång! 4. det är för jobbigt att sätta sig in i ett riktigt avelsarbete, men det är både häftigt och lite åtråvärt att kalla sig själv 'uppfödare'.


Det finns över 300 raser i världen. Någon av dessa raser måste kunna tilltala en både mentalt och exteriört så egentligen finns det ingen mening med att blandrasavla. Kan man inte förbise någon 'skavank' (jättehärlig hund, men lite för mycket päls, precis så arbetsvillig inom rätt område men fula öron osv) så kanske man inte ska hålla sig med hundavel, då kanske man bara ska nöja sig med att skaffa sig en kastrerad, redan utsatt hund från ett hundstall eller liknande. Blandrasavel handlar nämligen alltid om att förbise det mesta. Är tiken inte röntgad trots att rasen/erna i henne allihopa väger över 40kg? Strunt samma! Är hanen inte ataxitestad trots att han har stor del AST i sig? Struntsamma! Kliar sig föräldraparen, till synes, utan anledning? Strunt samma!


Detta resulterar allt som oftast i valpar som har dåliga leder, allergier, synfel, magtarm-rubbningar, ataxi diverse hudsjukdomar. Är det verkligen rätt emot valparna? Och vem köper dessa valpar? Vem är det egentligen som bidrar till att blandraspeddlern får ännu större chans att spotta ur sig ännu fler valpar med diverse effekter? Människor som köper blandrasvalpar kommer från överallt. Deras gemensamma nämnare är ointresse, ignorans, dumhet, impulsiva med ekonomiska problem och ibland lathet.
Ointresset för att de inte "orkar med så mycket hund överallt". Ignoransen för att de medvetet väljer att inte skaffa sig kunskap. Dumheten för att de kanske får kunskapen serverad på silverfat men väljer att stödja blandrasavel för många dumma anledningar. Impulsiva med ekonomiska problem för att renrasiga hundar är lite dyrare och det orkar inte vänta på en ny familjemedlem och lathet för att det helt enkelt är lättillgängligt och oftast utan krav på valpköparna.


Är detta rätt mot våra hundar?

Reflektioner;

Skriv din tanke här:

Namn:
Är du är ofta?

E-postadress: (detta är obligatoriskt)

URL/Blogg/Hemsida:

Reflektion:

Trackback
RSS 2.0